720x90.png

luni, 14 iunie 2010

Prof.univ.dr.ing. Constantin OPREAN

Universitatea s-a transformat în decursul istoriei dintr-o organizaţie educaţională focalizată pe educaţia „elitelor” într-o organizaţie educaţională focalizată pe educaţia largă a „maselor” în contextul unui număr tot mai mare de constrângeri care impun o calitate superioară, simultan cu reducerea costurilor.

Această realitate a zilelor noastre şi a celor care vor urma, în contextul creşterii ofertei educaţionale obligă universităţile din întreaga lume să participe la o competiţie acerbă şi să demonstreze pragmatismul şi performanţa managementului lor universitar pentru a supravieţui.

Universitatea reprezintă stindardul societăţii care coagulează în jurul său întreaga comunitate şi reprezintă justiţiarul echidistant al tuturor fenomenelor şi proceselor care se produc în mediul intern şi extern. De aceea universitatea va reprezenta şi în viitor barometrul întregului proces de dezvoltare a societăţii moderne, bazate pe cunoaştere, proces în care solidaritatea academică şi platforma largă a parteneriatelor vor reprezenta cadrul important şi forţa progresului odată cu creşterea autonomiei şi responsabilităţii universitare.

Cunoaşterea, ca produs fundamental al procesului educaţional se bazează pe o structură solidă a cercetării ştiinţifice ca sigură formă capabilă de înnoire şi progres. Patronul spiritual al universităţii noastre, Lucian Blaga spunea, într-unul din aforismele sale despre cunoaştere următoarele: „cunoaşterea este mirare şi dezmirare”, adică cunoaşterea este rezultatul firesc al procesului de explorare şi de aflare. Cu cât o universitate are capacitatea de a mări ritmul „mirării” şi „dezmirării”, cu atât volumul de cunoaştere va fi mai mare, iar procesul de înnoire a universităţii mai rapid.

Aceste gânduri vor călăuzi în viitor universitarii sibieni pentru afirmarea deplină a Universităţii „Lucian Blaga” în lume.

Rector
Prof.univ.dr.ing. Constantin OPREAN

Niciun comentariu: