720x90.png

luni, 14 iunie 2010

Universitatea "Lucian Blaga", excedent financiar de peste 21 milioane de lei

* Instituţia de învăţământ superior a păşit cu dreptul în noul an, pentru că a încheiat 2009 cu un excedent financiar de 21.461.243 lei* Consolidarea calităţii procesului educaţional, construirea unei săli de sport şi reabilitarea sediului Rectoratului sunt câteva dintre priorităţile lui 2010*

Realizările lui 2009 şi priorităţile acestui an au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga", care a declarat că anul 2009 a fost unul care l-a mulţumit .

Pe plus, în an de criză

"În perioadă de criză financiară, ULBS a reuşit să plătească toate datoriile, salariile, bursele şi a realizat investiţii pentru întărirea patrimoniului. Am încheiat anul trecut cu un excedent financiar de 21.461.243 lei, adică peste 214 miliarde lei vechi", a spus rectorul Oprean, adăugând că banii au venit atât din finanţările acordate de stat, cât şi din venituri proprii. Veniturile proprii au fost realizate de instituţie prin taxe de şcolarizare, programe de cercetare ştiinţifice şi prin cele opt proiecte pe fonduri structurale câştigate. Destinaţia lor? 17,86% din aceste venituri au fost alocate suplimentării burselor studenţeşti, 38, 77% - pentru cheltuieli capitale, iar 33,94 % - cheltuieli cu personalul.

ULBS, în topuri

În destule ierarhizări şi topuri, fie naţionale, fie internaţionale, a fost cuprinsă Universitatea "Lucian Blaga". În topul Capital, ULBS se situează între primele zece universităţi din ţară, iar Facultatea de Ştiinţe Economice e prima la capitolul vizibilitate internaţională. Aceeaşi vizibilitate internaţională aşază ULBS în top 100 al Universităţilor din Europa de Est, top în care mai intră doar alte şase universităţi româneşti. De asemenea, ULBS se situează între primele 1500 de universităţi (din peste 15.000 de universităţi din întreaga lume) la capitolul vizibilităţii site-ului. Astfel, anul trecut, site-ul instituţiei a fost accesat de 358.654 vizitatori unici şi un total de 1.226.172 vizite.
Rectorul a abordat şi problema cercetării ştiinţifice menţionând că aceasta nu se ridică încă la nivelul dorit. Constantin Oprean a anunţat astfel că o condiţie pentru obţinerea doctoratului, în cadrul ULBS, va fi publicarea a cel puţin trei articole de către doctorand într-o revistă cotată la nivelul B+, cel puţin. De asemenea, rectorul Oprean a specificat că în sprijinul cercetării vine şi un proiect pe fonduri structurale prin care la Sibiu se va dezvolta un important centru de cercetări în medicina pediatrică.

Bune şi mai puţin bune

"Stăm în coada unui clasament, unde avem o singură stea. Criteriul este dat de numărul de plângeri şi procese penale. Sigur că sunt nemulţumit, dar e o universitate mare şi, ca orice pădure, are şi uscături. Sunt oameni care încearcă să arunce cu noroi şi să întineze imaginea instituţiei. Sunt foarte multe procese, litigii pe rol cu o persoană care a fost profesor la ULBS, cu profesorul Corvin Lupu, şi cu un fost decan căruia i s-a desfăcut contractul de muncă pentru plagiat şi pentru fals în acte publice, profesorul Emil Popa. Este vorba de 15 litigii cu profesorul Corvin Lupu şi 9 - cu profesorul Emil Popa. Foarte mult timp se consumă cu aceste procese", a mai spus Constantin Oprean.
În ceea ce priveşte stadiul unora dintre aceste procese, rectorul a declarat: "Unul din dosarele în care suntem incriminaţi este cel legat de evaziune şi verdictul a fost de neîncepere a urmăririi penale. Apoi s-a ordonat o expertiză financiar contabilă, care a durat un an de zile, iar procurorul şi prim-procurorul au respins toate cele zece capete de acuzare. Drept urmare, s-a făcut din nou plângere împotriva acestor decizii." Rectorul Constantin Oprean a mai precizat că "nicio decizie semnată de rector nu a fost o decizie în nume propriu, ci a fost vorba de hotărâri ale organelor de conducere, Senat, Biroul Senatului etc. Am ajuns şi eu la o vârstă şi la o perioadă importantă în învăţământul superior, am peste 30 de ani aici. Nu cred că un om normal îşi permite să facă astfel de lucru la apusul carierei sale".
Întrebat ce părere are despre promovarea nepotismului în instituţii, rectorul Oprean a declarat: "Sunt pentru eliminarea acestor relaţii, dar s-au ridicat jurişti care au spus că din punct de vedere al drepturilor omului nu există o astfel de situaţie. Fiecare poate să lucreze oriunde. În acelaşi timp, eu am susţinut că nu este posibil ca din structurile decizionale să facă parte rude de gradul 1 până la gradul 4, dar nu poţi să interzici copilului tău, care a fost şef de promoţie, să lucreze în aceeaşi instituţie în care tu lucrezi. Eu am două fete care lucrează la Facultatea de Ştiinţe Economice, amândouă au fost şefe de promoţie, iar soţia lucrează la Facultatea de Ştiinţe Agricole. Fetele au avut şanse să rămână în străinătate, dar au refuzat."

Patru mari priorităţi vor exista în acest an la ULBS, a declarat rectorul Oprean. Primul obiectiv vizează consolidarea calităţii procesului educaţional, iar în acest sens importante resurse bugetare vor fi destinate dezvoltării unor laboratoare bine echipate şi unor centre de cercetare de tip interdisciplinar. Construirea unei săli de sport, proprietate a ULBS, şi restaurarea sediului Rectoratului, clădire de patrimoniu naţional, sunt considerate de asemenea priorităţi, alături de "motivarea celor care lucrează în această instituţie de învăţământ superior".

Sursa: http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/universitatea-lucian-blaga-excedent-financiar-de-peste-21-milioane-de-lei-46548.html

Niciun comentariu: